Kampiranje s kućnim ljubimcima

Kampiranje s kućnim ljubimcima

KAMPIRANJE S KUĆNIM LJUBIMCIMA
  • Ako se pitate jesu li Tentsile šatori "animal-friendly", odgovor je jednostavan - naravno da jesu! Kućni ljubimci su članovi obitelji i zato nam teško pada ostavljati ih same kod kuće, a pogotovo kad odlazimo na kampiranje. Vođenje ljubimaca na izlet je puno izazova, ali uz mnogo dobre pripreme, to može biti nezaboravna vesela avantura!
  • Pripremili smo nekoliko korisnih savjeta kako biste uživali u svojoj sljedećoj pustolovini na otvorenom zajedno sa svojim vjernim prijateljem…
1. Odabir prave Tentsile opreme
  • Bilo da se nalazite u šatoru ili hammocku, priprema je ključna. Zaštitite dno svog šatora dekom ili pokrivačem i održavajte ga čistim, osigurajte da vaš ljubimac ima jednostavan ulazak i izlazak iz šatora, u slučaju da se pojavi potreba za "noćnim izlascima". Prije svega pobrinite se da je vaš ljubimac sretan i da mu je udobno u postavljenom šatoru. Kao testni teren može poslužiti vaše dvorište ili park u kvartu i time ćete uštedjeti vrijeme i trud kad krenete u prirodu.
2. Pronalazak rute i prikladnog mjesta za kampiranje 
  • Prije nego se uputite u željeni kamp, prvo provjerite jesu li kućni ljubimci dobrodošli. I tada, ako ste spremni za planinarenje, veslanje, ili prolazak preko snježnih padina, spremni ste za pokret! Samo, vodite brigu o tome da je i vaš ljubimac spreman. Izaberite avanturu koja odgovara i vama i fizičkim mogućnostima vašeg dlakavog mezimca, istražite zajedno planinarske i pješačke rute ili se odvažite na vožnju kajakom po rijeci ili jezeru.
3. Pakiranje potrebne opreme
  • Osnovnu opremu čine povodac, ogrlica s vašim kontakt podacima i nešto za uklanjanje psećeg izmeta. Od ostalih važnih stvari sa sobom ponesite pseću bočicu za vodu, ham, odnosno oprsnicu, pseći kaputić ili kabanicu, spavaću vreću za psa i svjetleću ogrlicu za noćne šetnje. Ako imate namjeru planinariti, razmislite i o ruksaku za psa i psećim čizmicama za lakše hodanje po grubom i neravnom terenu. Takođerm obavezno imajte uza sebe prvu pomoć za svog ljubimca.
4. Zajedničke pripreme – trening i ponašanje
  • Nitko ne poznaje vašeg ljubimca bolje od vas. Poznajete svaki lavež, svaki mijauk, i svaki umiljati pogled. Prije početka vaše outdoor avanture razmislite o temperamentu i ponašanju svojih ljubimaca: slušaju li vas i slijede li naredbe? Jesu li ikada agresivni prema ljudima ili kad su u prirodi? Imaju li tendenciju lutanja? Iako sve ove osobine čine njihov tzv. kućni karakter, na otvorenom mogu biti opasne. Uoči vašeg odlaska na kampiranje, vježbajte jednostavne naredbe i tehnike treninga. Budite sigurni da možete računati na dobro ponašanje svog ljubimca i prije odlaska na put. Osim toga, pobrinite se da su vaši ljubimci pravodobno cijepljeni prije nego što se uputite u divljinu.
5. Outdoor pravila ponašanja
  • U prirodi zvuk putuje daleko, pa tako i pseći lavež. Pse koji često laju trebalo bi istrenirati kako se ponašati u prirodi i među ljudima, tako da dugotrajnim lajanjem ili ometajućim ponašanjem ne umanjuju kvalitetu boravka ostalih kampista i životinja. Kad tijekom planinarenja naiđete na druge planinare, najbolje je maknuti se s puta i pustiti ih da prođu jer time dajete do znanja da imate svog ljubimca pod nadzorom. I posljednje, ali ne i manje bitno je uklanjanje izmeta. Jeste li znali da psećem izmetu treba više od godine dana za razgradnju? Ne zaboravite održavati planinarske staze i kampove čistim. Na dnevnim izletima i rutama gdje znate da postoji mogućnost odlaganja otpada, jednostavno zapakirajte izmet u vrećicu i bacite u smeće, a na dužim putovanjima, osnovno je pravilo zakopati izmet na dubinu ne manju od 15cm i što dalje od vode i njenih izvora.