7 savjeta za održavanje vaše Tentsile opreme

7 savjeta za održavanje vaše Tentsile opreme

7 savjeta za održavanje vaše Tentsile opreme 
Nakon završetka sezone kampiranja i boravka u prirodi, dolazi onaj manje zabavan i privlačan dio - čišćenje šatora i ostale opreme. Sastavili smo jednostavan vodič u 7 koraka koji će vam pomoći da vaša Tentsile oprema bude čista i uredna, spremna za sljedeću i još mnoge sezone.
  1. Prvo pregledajte svu opremu i očistite od grančica, sitnog kamenja, ostataka zemlje i trave, a pripazite i da se poneki stanovnik prirode nije prošvercao. Skidanje smole bit će malo zahtjevnije, ali ne brinite, smola neće oštetiti vaš Tentsile.
  2. Šatore, hammocke, kišne navlake i torbe čistite nježnim proizvodima. S toplom vodom, sapunom koji ne sadrži deterdžent i neabrazivnom spužvom nježno obrišite prljave mrlje. Mnogi sapuni za kućanstvo mogu sadržavati izbjeljivač ili parfeme čiji mirisi mogu privući nepoželjne nametnike i stvorenja zbog kojih se i jeste odlučili na kampiranje u zraku. Izbjegavanje izbjeljivača, sredstava za uklanjanje mrlja i deterdženata za pranje posuđa također će pomoći u zaštiti trajnog vodootpornog premaza na podnoj podlozi i kišnoj navlaci vašeg Tentsile-a. Sapun s opreme temeljito isperite vodom, jer ako prilikom kampiranja osjetite neugodne mirise, to je znak da niste dobro isprali proizvod za čišćenje.
  3. O ispravnom čišćenju i održavanju kišne navlake uvelike ovisi hoće li vaše noći u prirodi biti ugodne i suhe ili vlažne i nelagodne. Vodootporni sprejevi koji se koriste za većinu šatora mogu se primijeniti na vaš Tentsile; samo obavezno pročitajte upute za korištenje.
  4. Iako je sigurnosno remenje otpornije i dugotrajnije od šatorske tkanine i kišne navlake, čišćenje nježnim deterdžentom pomaže njihovoj dugotrajnosti. Uzmite meku spužvu, nježan deterdžent i obrišite prljavštinu i nečistoće. Dok svo naše remenje koristi poliester za ograničavanje apsorpcije vode, još uvijek ih je potrebno objesiti na zraku da se potpuno osuše prije nego što se spakiraju u torbu.
  5. Održavajte zatezače u dobrom i čistom stanju. Obrišite prljavštinu vlažnom krpom da biste sačuvali funkciju zatezača. Ulja za održavanje mogu se nanositi na pokretne dijelove, ali izbjegavajte upotrebu biljnih i ulja za kuhanje.
  6. Temeljito na zraku osušite svoj Tentsile. Ovo je važno nakon svakog boravka u prirodi i čišćenja. Objesite šator na sjenovitom mjestu sve dok se potpuno ne osuši i prozrači. Ne izlažite ga direktno na sunce jer voda može pojačati na UV zračenje.
  7. Tek kad je oprema potpuno suha, možete ju spakirati u torbu. Tako spakiranu opremu pospremite na suho i hladno mjesto. Nikako opremu nemojte držati na toplim i vlažnim mjestima da ne dođe do stvaranja plijesni. Ako ste u nedostatku suhih i hladnih mjesta, pospremite opremu u zatvoreni spremnik. Također, torbe držite u vodoravnom, a ne horizontalnom položaju kako biste spriječili oštećenja aluminijskih šipki.