Kako se pripremiti za pustolovinu u divljini

Kako se pripremiti za pustolovinu u divljini

Pripremite se za svoje prvo backpack putovanje uz par sljedećih savjeta:

JEDNODNEVNI TREKING, DVODNEVNA OPREMA

Mentalna i fizička priprema ključni su za uživanje u putovanju. Ako vaše uobičajeno pješačenje traje jedan dan, pripremite se za noćenje, odnosno dvodnevni hiking.

Zapamtite, čimbenici poput kondicije i omjera težine i visine razlikuju se od osobe do osobe, pa imajte na umu koliko težine planirate nositi i pobrinite se da vas vaš teret ne ometa u kretanju.

ODABERITE VEĆ USTALJENU STAZU

Za svoj prvi backpack višednevni boravak u prirodi, odaberite dobro uhodanu stazu.

Za početak možete odabrati šumu s jasno označenom stazom i eventualnim mjestima za kampiranje. To vam olakšava istraživanje staze, onoga što je potrebno za pojedine dijelove staze i za različita godišnja doba, te čitajte recenzije drugih planinara o samoj stazi. Proučite karte, obratite pažnju na mjesta koja imaju mobilni signal od 0 do malo i zabilježite područja na kojima biste eventualno mogli nadopuniti zalihe hrane i vode ukoliko je potrebno.

ODABERITE PRAVU OPREMU

Vaš šator bit će dio vaše prtljage, stoga odaberite onaj od laganog materijala i jednostavan za pakiranje. Pobrinite se da testirate svu nepoznatu i novu opremu prije puta, jer nema goreg scenarija nego kad u divljini shvatite da je ne možete koristiti, a mrak samo što nije pao.  Za solo kampiste preporučamo šator za jednu osobu Tentsile Una, a za parove tu je Flite.

Noću se temperatura znatno može razlikovati od dnevne, čak i u ljetnim mjesecima, stoga ponesite slojevitu odjeću. Za kasno jutarnje i rano popodnevne vrućine preporučamo laganiju odjeću, a duge hlače i majica za upijanje vlage osim što će vas zaštiti od ogrebotina, osjećat ćete se ugodno. Ako morate ponijeti jaknu, odjenite šuškavac ili vjetrovku.

Visoke planinarske cipele zaštitit će stopala i gležnjeve od pretjeranog naprezanja. Budući da ne očekujete da ćete biti vrlo blizu civilizacije ili lako dostupne bolnice tijekom čitava dva dana, prednost je u održavanju ravnoteže i čuvanju gležnja. Za spavanje nosite duge tajice i hlače, majicu s dugim rukavima i duge čarape. Za dodatnu toplinu, možete prebaciti jaknu preko vreće za spavanje, unutarnjim slojem prema dolje.

PONESITE DOVOLJNO, ALI NE PREVIŠE HRANE

Samo zato što ste negdje u zabačenom području, ne znači da ne možete jesti dobro! Na raspolaganju je niz ukusnih recepata.

Trail hrana – svoj omiljeni trail-mix možete ponjeti u duploj dozi, a da biste izbjegli prejedanje ili pak nedovoljno hranjenje onim što ponesete, obroke možete spakirati u 2 do 4 ziplock vrećice.

Obroci - dva ručka, jedna večera i jedan doručak trebali bi biti dovoljni. To su još dva obroka više nego što inače nosite, pa ih spakirajte prema redoslijedu kada planirate jesti. Trebali bi biti na dohvat ruke, pri vrhu vašeg ruksaka.

Voda - dvostruči količinu koju obično nosiš. Ako obično imate 2 do 3 litre, ponesite ih 4 do 5. Više bočica pomoći će vam u raspodjeli težine i one će s vremenom postati lakše.

HIGIJENSKE POTREPŠTINE

Ponesite vlažne maramice jer mogu zamijeniti tuširanje. Zbog nedostatka WC-a istražite pravila šume, odnosno područja na kojem se nalazite, i ponesite ono što vam treba kako biste zakopali otpad. Četkica i pasta za zube održavat će osjećaj svježine, ali držite se podalje od izvora vode. Ponesite sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku, te mali ručnik.

UŽIVAJTE U PUTOVANJU

Ovo je vaše prvo noćenje u divljini, stoga budite spremni uživati i cijeniti iskustvo. Možda više nikada nećete htjeti na jednodnevne izlete u prirodu, nakon što upoznate čari noćenja u krošnjama.

All comments

Leave a Reply